Achtergrondinformatie

De Ayurvedische massagepraktijken 

Kapha

Pitta

Vata

Ayurveda

De ayurvedische massage is een behandelmethode die deel uitmaakt van het natuurgeneeskundig gezondheidssysteem Ayurveda.

Ayurveda

De ayurveda wordt gezien als het oudste geneeskundig- en gezondheidssysteem dat zo’n vijf à zesduizend jaar geleden werd beschreven. Dit holistische systeem is afkomstig uit India en betekent kennis (veda) van het leven (ayus).
De constitutie van een persoon bestaat uit 3 dosha’s (Vata, Pitta, Kapha) of mengvormen daarvan. Deze basisvormen zijn opgebouwd uit vijf elementen (ether, lucht, vuur, water en aarde) en spelen een belangrijke rol in de ayurveda. Mensen, seizoenen, leeftijden, alles kan beschreven worden in termen van deze drie dosha’s.

In de ayurveda betekent afwezigheid van ziekte niet dat je automatisch gezond bent. Want gezondheid betekent dat de genoemde drie dosha’s (Vata – ether, lucht; Pitta – vuur; Kapha – water, aarde) met elkaar in balans zijn, dat de weefsels normaal functioneren, de uitscheiding optimaal is en de geest rustig en in balans is.

Ayurvedische massage

De ayurvedische massage is oorspronkelijk bedoeld voor gezonde mensen en valt daarmee onder de preventieve geneeskunde. Daarnaast helpt deze massage bij het genezen van veel verschillende klachten. Tevens kan dit een onderdeel zijn van een ayurvedische behandeling die is voorgeschreven door een ayurvedisch arts. Als voorbereiding op het ayurvedisch reinigingsprogramma, de pancha karma, wordt ook deze ayurvedische massage ingezet.

Een echte ayurvedische massage, de abyangha, kenmerkt zich door het ruime gebruik van warme kruidenolie welke een medicinale en smerende werking heeft.
Het is een totale lichaamsmassage waar ook een hoofd- en gezichtsbehandeling bij horen. Er wordt rekening gehouden met eventuele klachten of pijnen door daar de olie op af te stemmen.
De keuze voor specifieke oliën voor klachten als reuma en hoofdpijn werden al vroeg beschreven in de oude Ayurveda. De oliën balanceren de dosha’s en reinigen de weefsels en kanalen. Veel kruidenoliën hebben als basis sesamolie.

De ayurvedische massage is over het algemeen een zachte massage met lange strijkbewegingen (effleurages) waarbij de druk enigszins wordt afgestemd op de cliënt.

Deze massage verbetert de weerstand en activeert het lymfesysteem en de bloedsomloop, bestrijdt stress, vermoeidheid en slapeloosheid, verlicht spierspanning en draagt bij aan lichaamsbewustwording.
Ook helpt zij klachten verminderen en oplossen, denk hierbij aan rugpijn, reuma, stress, burn-out, spijsverteringsklachten en hoofdpijn.

De ayurvedische massage is geschikt voor iedereen: gezond of ziek, oud of jong.
Er zijn twee contra-indicaties waarin wordt afgeraden om een massage te ondergaan en wel tijdens de eerste drie maanden van een zwangerschap en bij actieve kanker.

De ayurvedische massage is een weldaad voor lichaam en geest.

Lees voor uw bezoek ook even onze tips!